Zamek w Wiśniczu to jeden z największych zamków w Małopolsce.
Tutaj powstała pierwsza w Polsce książka kucharska napisana przez Stanisława Czernieckiego kuchmistrza księcia Aleksandra Michała Lubomirskiego.
Uczniowie klasy 3b zainteresowani tymi historycznymi ciekawostkami zwiedzili wiśnicki zamek oraz uczestniczyli w warsztatach alchemicznych i kulinarnych.
Dzieci poznały historię zamku, a także różne z nim związane ciekawostki. Zobaczyły wyjątkową kolekcję zbroi rycerskich, dawnych sukien, wiele interesujących przedmiotów, m.in. porcelanowe naczynia, pięknie zdobione meble.
Dzieci poznały sprzęt alchemiczny, obserwowały doświadczenia chemiczne. Samodzielnie przeprowadziły kilka eksperymentów.
Na zakończenie pobytu w zamku uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych, które były podzielone na dwie części. Pierwsza - była wprowadzeniem w świat XVII – wiecznych sposobów pozyskiwania żywności, gotowania, zaś druga - dała możliwość samodzielnego przygotowania przez dzieci podpłomyków ze swoimi ulubionymi składnikami oraz stworzenia „zamkowej herbaty”.
Dzień 6 czerwca 2024 roku na długo pozostanie w pamięci miłośników nie tylko historii.